Testosteron informatie

testosteron informatieTestosteron is de naam van het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, ook wel androgeen genoemd. Het hormoon wordt in de bijnieren en in de mannelijke gonaden geproduceerd. De gonaden zijn de geslachtsklieren van de man, ook wel de testikels, zaadballen of teelballen genoemd. Op deze pagina leest u meer over de belangrijke functies van testosteron. Door de functies van het mannelijke geslachtsorgaan door te nemen, heeft u een duidelijk beeld van wat dit hormoon voor u doet en hoe belangrijk het hormoon is.

De groeifuncties van testosteron

Testosteron heeft verschillende groeifuncties in het lichaam. Ten eerste heeft het hormoon invloed op de lateralisatie, ofwel de specialisatie van een hersenhelft. Welke specialisatie een hersenhelft heeft, is onder andere te merken aan de hand waarmee men schrijft en de talenten men ontwikkelt. Verder zorgt het hormoon ook voor de ontwikkeling van kind tot man. Dit gebeurt al bij het ongeboren embryo, maar gaat ook zeker door in de puberteit. Dan komt er bijvoorbeeld een baard in de keel, maar groeien ook de testikels.

Testosteron en seksualiteit

Als de man volgroeid is, zorgt testosteron ervoor dat de mannelijke kenmerken blijven en zorgt het hormoon bovendien voor de aanmaak van sperma. Verder heeft het hormoon ook een belangrijke rol bij de libido, ofwel de zin in seks. Het is dan ook niet voor niets dat mannen vaker bezig zijn met seks dan vrouwen, want dit heeft simpelweg met hormonen te maken.

Testosteron en ouder worden

Op oudere leeftijd neemt de hoeveelheid testosteron in het lichaam af. Dit gaat niet alleen ten koste van de zin in seks, maar ook van de spiermassa, het kortetermijngeheugen en de slaap. Ook is er een verband tussen testosteron en verschillende ouderdomskwalen, zoals botontkalking, een hoge bloeddruk, aderverkalking en overgewicht. Is er minder testosteron in het lichaam, dan merkt de man dit dus meteen. Dit komt simpelweg omdat het hormoon zo veel belangrijke functies heeft.

Overigens heeft testosteron niet alleen belangrijke functies in het mannelijk lichaam, maar ook in het lichaam van de vrouw. Omdat er minder testosteron in het vrouwelijke lichaam aanwezig is, zijn de functies van het hormoon hier wel minder belangrijk dan bij de man.

Testosteron informatie
2.3 (46.67%) 3 stem(men)